Colectia Idei Contemporane

Heisenberg, Schrodinger, De Broglie...
Colecţia se prezintă singură prin densitatea pe unitate socio-filosofică a Numelor Grele ale Contemporaneităţii.
Epoca contemporană, incepând după sfârsitul primului război mondial, continuând şi astăzi, se caracterizează in mare prin:
- generalizarea şi dominaţia relaţiilor de producţie capitaliste;
-apariţia unui nou sistem social-economic şi practic- socialismul, diametral opus capitalismului. Dupa cel de-al II-lea război mondial, sub influenţa politică şi militară a URSS, in acest nou sistem sunt incluse şi unele ţări din Europa, Asia şi America Latină. In deceniul al IX-lea al secolului XX, acest sistem social-economic şi politic s-a dezintegrat. Problematica socio-economică, filosofică, psihologică a Individului şi a relaţiilor sale cu semenii şi cu Cosmosul este o temă deschisă pentru multe generaţii de acum inainte, mai ales că trecutul este arhivat ca şi cronică a trecerii speciei umane pe această planetă. Putem schimba doar Viitorul, iar asta depinde de fiecare in parte şi de toţi laolaltă. Colecţia invită la dezbatere iar autorii sunt, fără excepţie, remarcabili.

carti+Cărţi+filosofie
carti+Cărţi+filosofie
carti+Cărţi+filosofie
carti+Cărţi+filosofie
carti+Cărţi+filosofie
carti+Cărţi+filosofie
carti+Cărţi+filosofie
carti+Cărţi+filosofie
carti+Cărţi+filosofie
carti+Cărţi+filosofie
carti+Cărţi+filosofie
carti+Cărţi+filosofie
carti+Cărţi+filosofie

3 comments:

  1. Sunt stupefiat de faptul ca la un an de la postare, nu este nici un comentariu. Aceasta colectie, dupa opinia mea este remarcabila.Este adevarat ca in avalansa aceasta de informatii, fara o ordine valorica, este dificil sa identifici adevaratele lipsuri ale actualei societati.Pe de alta parte, atunci cand responsabilitatile existentiale trec granitele individului, exista riscul ca in contextul actual, sa ne pierdem si cea mai mica abilitate de a identifica adevaratele prioritati. Parera mea, chiar daca multi o vor considera ridicola, este ca asta se si doreste.Cred ca ne indreptam cu pasi repezi catre o adunatura de zombi care dau fuga la rastel ca sa isi ia arcul,sa vaneze doi iepuri dupa care se intoarce acasa si aruncand vanatul pe masa, exclama:"nutrition". Totusi nu vad in aceasta prezentare, volume pe care le-am citit in liceu (1983-1984).La vremea aceea stiu ca am fost fascinat de Karl Jaspers si pentru prima data de existentialism. Mitul marelui Vanator mi-a depasit puterea de intelegere.Ce mai recunosc aici este "Anatomia stintei". Din pacate, in a doua parte a vietii, am luat arcul si am plecat dupa iepuri.Filele si mirosul cartilor au fost inlocuite incet cu mouse si tastatura.Nu faceti greseala de a renunta la preocuparile esentiale pentru a face upgrade cartofului cu un hot dog.Fiti destepti! cu speranta, Ovidiu.

    ReplyDelete
  2. Mulţumesc intâi de toate pentru vizită Ovidiu. Ideile contemporane au devenit prin forţa imprejurărilor actuale perene, in sensul că lipsa modelelor şi abandonul valorii in favoarea cantităţii de bunuri materiale afişate pe oriunde a lui "homo socialis" menţine criza până la limita inţelegerii lecţiei cosmice pe care suntem obligaţi in parte şi laolaltă să o parcurgem pe principiul: "măcar că pentru greşeala unuia" toţi trebuie să suportăm efectele legii cauzalităţii. Sunt vremuri când un om cinstit este deja un sfânt iar impostura este regină insă "...dreptul din credinţă va fi viu". :)

    ReplyDelete
  3. Buna ziua si multumesc pentru raspuns. Am o dilema insa, la trimitera pe care a-ti facut-o spre credinta. Nu sunt sigur daca este legat de religie sau credinta raportata in general la Univers, deoarece legat de religie, convingerea mea este ca tocmai ea, religia, face posibil sa se intample ce se intampla in zilele noastre, adica "intoarce si celalalt obraz", nu riposta. Lipsa educatiei face posibila manevrarea unui numar tot mai mare de oameni, care se cufunda in ignoranta. Nu vreau sa fiu inteles gresit, nu sunt ateu, dar modul in care li se prezinta acestor oameni invataturile lui Isus de catre foarte multi slujitori ai Bisericii, fara nici cel mai mic interes catre argumentatie, duce la vidul de decizii care la final, ne va scufunda pe toti. Vina acestor oameni nu este decat in mica masura a lor, si tine de mediul in care au crescut, probabil si de structura genetica intr-o oarecare masura, adevarartii vinovati sunt cei care pot arata lumina dar prefera sa nu spuna nimic, sau mai rau, sa faca exact opusul. Din pacate, asa cum ati spus, lipsa modelelor, face ca oamenii care inteleg catusi de putin inspre ce directie se indreapta omenirea, si care nu au interese de clan in sfera publica, ai fac neputinciosi tocmai prin lipsa unui lider care, este necesar si suficient sa faca parte din aceeasi categorie. Printre profilele acestor oameni, am certitudinea ca este greu de gasit unul care sa iasa in fata, preferand sa faca zilnic ceva util societatii si sa incerce continuu sa inteleaga universul argumentat si bazat pe fapte. Intrebarea pe care mi-o pun in fiecare zi este: Ce-i de facut? . Pana acum am primit cateva raspunsuri care insa nu m-au convins. Cu respect, Ovidiu.

    ReplyDelete

Metaux rares et pierres precieuses

Metaux rares et pierres precieuses, Collection Sciences et Voyages, Paris,  Autor: G. Kerormel  An aparitie 1926, cuprins relevant pentru cu...